De nieuwe KOR: kleine ondernemingsregeling

over gielen juridisch advies

Vanaf 1 januari 2020 gaat er iets veranderen voor ondernemers. De kleineondernemersregeling (KOR) verandert dan. De belangrijkste wijzigingen, de gevolgen van deze wijziging, en wat ondernemers kunnen verwachten worden in deze blog besproken.

 

Huidige KOR

Wanneer u een 1 jaar minder dan €1883,- aan btw moet afdragen dan kunt u deze terugvragen of u betaald helemaal geen btw.  Als u in een jaar zelfs minder dan € 1.345 aan btw moet afdragen dan hoeft u zelfs helemaal geen btw te betalen. In dat geval kunt u ook ontheffing aanvragen zodat u geen btw aangifte meer hoeft te doen. Of u aanspraak kunt maken op de KOR hangt dus af hoeveel btw u per jaar moet afdragen. De huidige KOR is dus gebaseerd op de btw die u moet afdragen (afdrachtgerelateerd). 

 

Nieuwe KOR vanaf 2020

Vanaf januari 2020 maakt de huidige KOR plaats voor een nieuwe regeling. Als ondernemers hiervan gebruik willen maken dan moeten zij zich vóór 20 november 2019. Als u zich aanmeldt voor de nieuwe regeling dan is dat voor minimaal 3 jaar, of tot het moment dat u omzet meer dan € 20.000,- is.

In tegenstelling tot de huidige kleine ondernemingsregeling kijkt de nieuwe regeling naar uw jaaromzet (omzetgerelateerd). Is die minder dan €20.000,- dan kunt u meedoen aan de nieuwe KOR. U krijgt dan vrijstelling voor de btw (aangifte) en u mag geen btw in rekeningen brengen voor uw leveringen. 

Of meedoen aan de nieuwe regeling interessant voor uw hangt van een aantal zaken af. Bekijk onder andere een handig hulpmiddel op de website van de belastingdienst

 

Verschillen huidige en nieuwe kor

Op de website van de belastingdienst staat een handig overzicht met de huidige situatie en de nieuwe situatie vanaf 1 januari 2020. Dit zijn de belangrijkste veranderingen tussen de huidige KOR en de nieuwe KO (

 

2019

vanaf 2020

Meedoen KOR? Aanmelden vóór 20 november

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Minuten

Vragen? Neem gerust contact met ons op! Als u deelneemt aan de nieuwe KOR plaats dan hieronder een reactie!

De nieuwe KOR: kleine ondernemingsregeling

Geef een reactie

Schuiven naar boven