Wetswijzigingen 2023: wat gaat er veranderen voor onderemers?

wetswijzigingen 2023

Ondernemers krijgen te maken met nieuwe en gewijzigde wetten / regels. Wij hebben een aantal belangrijke hieronder voor je op een rij gezet.

Loon DGA moet marktconform zijn

Als directeur van een bv moet je jezelf loon uitbetalen. Vanaf 1 januari moet dit een marktconform salaris zijn. Dat betekent dat het loon niet meer 75% maar 100% moet zijn als iemand met een vergelijkbare functie. De andere opties zijn: het loon van de werknemer met het hoogte salaris of een vast bedrag van minimaal €51.000,- Van deze 3 opties moet je het hoogste peilbedrag kiezen.

Energie-onzuinige kantoren

Alleen kantoren met minimaal energielabel c mogen gebruikt worden.

Einde van de oudedagsreserve (FOR)

De FOR is (helaas) afgeschaft vanaf 1 januari 2023

Afbouw zelfstandigenaftrek

Zoals bekend is de overheid bezig met het afbouwen van de zelfstandigenaftrek. Het is de bedoeling dat deze in 2027 nog maar € 900,- In 2023 is deze aftrek nog € 5030,-

Kortingen mogen niet meer misleidend zijn

Geef je kortingen, doe je aan prijsverlagingen of prijsverminderingsacties? Vanaf 01 januari gelden er andere regels. Er mag geen nepkorting meer worden gegeven. Geef je korting, dan moet dit een echte korting zijn op de laagste prijs die voor de korting gold. Nu komt het weleens voor dat de prijzen verhoogt worden voordat de korting wordt gegeven. Waakhond Autoriteit Consument & Markt heeft al aangekondigd om meer toezicht te gaan houden of bedrijven / winkels zich aan de nieuwe regels houden.

Wijziging kinderopvangtoeslag

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is niet meer afhankelijk van het aantal werkuren. Vanaf 2023 wordt er gekeken naar het aantal maanden waarin de minst werkende ouder heeft gewerkt.

Vragen over de wetwijzigingen? Neem dan gerust contact op of stuur een mail.

Wetswijzigingen 2023: wat gaat er veranderen voor onderemers?

Geef een reactie

Schuiven naar boven