Na een lange formatie periode van maar liefst 225 dagen is gisteren (eindelijk) het kabinet – Rutte III officieel beëdigd op Paleis Noordeinde. Het nieuwe kabinet kan aan de slag gaan met het Regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ Het regeerakkoord heeft een aantal gevolgen voor ,ons, ondernemers!
Nieuw kabinet, wat zijn de gevolgen voor ondernemers?
In het regeerakkoord staan een aantal zaken die gevolgen hebben voor ondernemers:
Btw verhoging: een van de gevolgen is de verhoging van het btw tarief van 6% naar 9%.
Verlaging vennootschapsbelasting: de vennootschapsbelasting gaat 4% omlaag. Dat betekent dat de belasting van 20% en 25% verlaagt wordt naar 16% en 21 % per 2021.
Proeftijd in arbeidsovereenkomst: om het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te stimuleren mag een werkgever die direct een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanbiedt in deze overeenkomst een proeftijd van maximaal 5 maanden opnemen. Voor arbeidsovereenkomsten voor meer dan 2 jaar wordt de proeftijd 3 maanden.
Payrolling: Payrolling blijft mogelijk, maar het moet een instrument worden voor het ‘ontzorgen’ van werkgevers en niet voor concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Het nieuwe kabinet komt met een nieuw wetsvoorstel.
Wet DBA wordt vervangen: voor vele ondernemers is het een opluchting want de Wet DBA (de opvolger van de VAR verklaring) wordt vervangen. Volgens het nieuwe kabinet heeft de wet niet het gewenste effect en daarom moet deze vervangen worden. De nieuwe wet moet enerzijds de inhuurder de zekerheid geven dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst en anderzijds moet schijnzelfstandigheid voorkomen worden. Nog niet bekend is op welke termijn de nieuwe wet ingaat.
Transitievergoeding bij ontslag: als een werknemer 2 jaar of langer in dienst is dan moet de werkgever bij ontslag een zgn. transitievergoeding betalen. In het regeerakkoord staat dat werknemers vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht hebben op een transitievergoeding en niet pas na 2 jaar loondienst. De transitievergoeding bedraagt voor elk dienstverband jaar een derde van het maandsalaris.
Loondoorbetaling bij ziekte: voor kleine bedrijven, die tot 25 werknemers, in dienst hebben hoeven aan een zieke werknemer nog maar 1 jaar loon door te betalen in plaats van 2 jaar. Voor bedrijven die meer dan 25 werknemers in dienst hebben blijft de loondoorbetalingsplicht van 2 jaar bestaan.
Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor ondernemers. Uiteraard gaan er nog veel meer dingen veranderen. Zo krijgen vaders meer kraamverlof, wordt wet – en regelgeving gemoderniseerd en wordt het box 2 tarief in 2021 verhoogt.