Algemene voorwaarden deponeren: de ins & outs

algemene voorwaarden deponeren

Ondernemers die algemene voorwaarden hanteren kunnen deze deponeren. De voorwaarden deponeren kan bij de Kamer van Koophandel of bij de Rechtbank (ik kom hier later nog op terug!). Het zij voorop gesteld dat ondernemers niet verplichtzijn om hun algemene voorwaarden te deponeren. Dit is dus een keuze die de ondernemer moet maken.

Het deponeren van algemene voorwaarden heeft 2 functies:

  • Als bewijs: als algemene voorwaarden gedeponeerd zijn dan staat de inhoud van de voorwaarden vast. Bij een geschil kunt u namelijk aantonen dat u de algemene voorwaarden niet tussentijds hebt veranderd.

  • U hebt niet de mogelijkheid om ze te overhandigen: hoofdregel is dat voorwaarden overhandigd moeten worden. Dat betekent dat u ze daadwerkelijk moet overhandigen, bijvoorbeeld door ze als PDF bestand per e-mail te sturen aan uw klant. Er kunnen echter situaties zijn waarbij het onmogelijk is om ze te overhandigen: bijvoorbeeld bij een telefonische verkoop, verkoop via een webshop, een supermarkt (waar dagelijks honderden mensen aankopen doen) of bij een sigarettenautomaat. In dergelijke gevallen kan in redelijkheid niet worden verlangd dat u de algemene voorwaarden bij iedere overeenkomst overhandigd.

Wanneer deponeren?

Zoals ik al zei is voorwaarden deponeren niet verplicht. In sommige gevallen is het van belang om uw voorwaarden te deponeren. Kan in redelijkheid niet worden verlangd dat u de algemene voorwaarden bij iedere overeenkomst overhandigd (telefonisch verkoop, verkoop via webshop, supermarkt, sigarettenautomaat enz.) dan is het raadzaam om ze deponeren. Het is dan voldoende dat u aangeeft dat de algemene voorwaarden gedeponeerd zijn en te raadplegen zijn. U moet ze wel op verzoek kosteloos toesturen.

Waar deponeren?

Algemene voorwaarden kunnen gedeponeerd worden bij de Kamer van Koophandel of bij de Rechtbank. Het verschil tussen het deponeren van de voorwaarden bij de Kamer van Koophandel en de Rechtbank is gelegen in het feit dat u gedeponeerde voorwaarden bij de Kamer van Koophandel kosteloos tussentijds kunt veranderen. Voor het wijzigen van gedeponeerde voorwaarden bij de Rechtbank bent u opnieuw de kosten verschuldigd.

De kosten voor het deponeren van uw voorwaarden bij de Kamer van Koophandel bedragen in 2017 € 18.- per jaar. Voor het deponeren van uw voorwaarden bij de Rechtbank betaalt u eenmalig (2017) € 122, -. Wilt u echter uw voorwaarden tussentijds veranderen dan bent u, in tegenstelling bij de Kamer van Koophandel, dit bedrag opnieuw verschuldigd.

Deponeren bij de Kamer van Koophandel

De kosten voor het deponeren van uw voorwaarden bij de Kamer van Koophandel bedragen in 2017 € 18.- per jaar. Als u ze bij de Kamer van Koophandel wilt deponeren kunt u ze per post (Kamer van Koophandel, postbus 106, 3440 AC Woerden) of via e-mail(algemene.voorwaarden@kvk.nl) sturen naar de Kamer van Koophandel.

Deponeren bij de Rechtbank

Voor het deponeren van uw voorwaarden bij de Rechtbank betaalt u eenmalig (2017) € 122, -. Als u de voorwaarden wilt deponeren bij de Rechtbank, dan mag dit bij elke rechtbank in Nederland. De rechtbank bij u in de buurt vindt u op: http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Rechtbanken/Pages/default.aspx.

Na het deponeren ontvangt u van de Rechtbank een depotnummer waarmee de algemene voorwaarden opvraagbaar zijn.

Vragen? Neem dan contact met ons.

Algemene voorwaarden deponeren: de ins & outs

Geef een reactie

Schuiven naar boven