Toen ik in 2011 besloot om mijn vaste baan in te ruilen voor het ondernemerschap, ben ik gaan onderzoeken hoe ik mijn risico’s (naast verzekeringen) zoveel mogelijk kan beperken of uitsluiten. Ik kwam telkens uit op: algemene voorwaarden.
Op internet vond ik talloze voorbeelden. Maar ik ontdekte dat ze niet mijn risico’s beperken en ze allemaal niet zo waren zoals ik dat wilde of paste bij mijn bedrijfsactiviteiten. Na uren zoeken op internet had ik nog steeds geen goede algemene voorwaarden gevonden. Zelfs in de voorwaarden van concurrenten stonden een aantal zaken niet opgenomen, of er werd verwezen naar een wet die al jaren niet meer geldt. Erg onprofessioneel, toch?
Ik ging aan de slag met het opstellen van mijn algemene voorwaarden. Als jurist kwam ik erachter dat dit niet een hele gemakkelijke opgave was. Hoe moet dat wel niet zijn voor een leek?
Ik moest rekening houden met allerlei wetten en regels, mijn werkwijze, verkoopkanalen en diensten. Inmiddels heb ik voor zoveel soorten bedrijven en webwinkels voorwaarden opgesteld, dat ik een geheel eigen systeem heb, waarin ik direct de risico’s van het bedrijf of webwinkel direct in kaart heb en weet wat er zeker in de algemene voorwaarden moet staan.=