Onbeperkt juridische ondersteuning
14 dagen gratis proberen

Page content

article content

Politieke partijen lappen regels voor webshops aan de laars

Uit diverse onderzoeken van  ICT recht en Stichting WebwinkelKeur blijkt dat de webshops van diverse politieke partijen niet voldoen aan de strenge eisen die de wet stelt aan webshops. Ik zelf vind dat een zeer kwalijke zaak en vraag me dan ook af waarom deze webshops nog niet beboet zijn door de toezichthouder ACM? Het zijn immers geen ‘kleine’ overtredingen waar de webshops van de politiek partijen zich niet aan houden.

Webshops politieke partijen welke regels lappen ze aan hun laars?

In de onderzoeken zijn respectievelijk 6 en 3 webshops onderzocht. Geen enkele politieke partij houdt zich aan het herroepingsrecht, biedt geen enkele webshop een betaalmogelijkheid waarmee achteraf kan worden betaald, voldoen ze niet aan hun informatieplicht en de bestelknop in de webshop voldoet ook niet altijd aan de wettelijke eisen.

Sinds 2014 zijn de regels voor webshops drastisch veranderd. Zo is het herroepingsrecht 14 dagen en moet de webshop het aankoopbedrag + verzendkosten binnen 14 dagen terugbetalen. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste webshops van de politieke partijen geen informatie geven over het herroepingsrecht. Alleen de Partij voor de Dieren doet dat maar zij hanteren een herroepingstermijn van 7 dagen. Terugbetalen doen ze niet binnen 14 dagen maar 30 dagen. In oktober heeft ACM ruim 1 miljoen euro aan boetes opgelegd aan webshops die zich niet hielden aan het herroepingsrecht. Uiteraard zat hier geen webshop van een politieke partij bij.

Ook voldoet bijna geen enkele webshop aan de informatieplicht. Sinds 2014 moeten webshops bepaalde informatie, voordat de koop tot stand komt, verstrekken. Zo moet er informatie gegeven worden over: het herroepingsrecht, garantie, levering en prijs. De informatie mag niet meer verstopt zitten in algemene voorwaarden maar moet direct vindbaar zijn. Bijvoorbeeld onderaan in de footor van de webshop.

Ook aan de bestelknop worden sinds 2014 eisen gesteld. De bestelknop moet duidelijk maken dat wanneer de klant op de knop drukt hij een betalingsverplichting aangaat. Het moge duidelijk zijn dat een knop met de tekst ‘bestellen’ het voor de klant niet altijd duidelijk is dat hij een betalingsverplichting aangaat. De SP doet het wel goed. Hun bestelknop bevat de tekst ‘Afrekenen’. De CDA doet het weer niet goed want hun bestelknop bevat de tekst ‘Verder’.

politieke partijen           

 

In mijn optiek hebben politieke partijen een soort voorbeeldfunctie. Daarom vind ik het een zeer kwalijke zaak dat zij zich niet houden aan de regels waaraan webwinkels moeten voldoen. Weten of uw webshop en algemene voorwaarden wél voldoet aan de regels? Vraag dan een webwinkelscan aan.

Laat een bericht achter!

Comment Section

1 reactie op “Politieke partijen lappen regels voor webshops aan de laars


Plaats een reactie


*