Onbeperkt juridische ondersteuning
14 dagen gratis proberen

Page content

article content

Ondernemer en geen huwelijkse voorwaarden? Dit zijn de risico’s

In Nederland trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden bij een huwelijk samengevoegd worden en dat de partners recht hebben op 50% van de totale bezittingen en schulden. Wilt u niet onder gemeenschap van goederen trouwen? Dan kunt u kiezen voor huwelijkse voorwaarden.  Voor ondernemers kan het verstandig zijn om niet onder gemeenschap van goederen te trouwen.

Een aantal dagen geleden heeft de Eerste Kamer ingestemd met het nieuw huwelijksvermogensrecht: beperkte gemeenschap van goederen. Hiermee trouwt men niet meer automatisch in gemeenschap van goederen.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden is een overeenkomst tussen de partners. In deze overeenkomst staat de verdeling van schulden en bezittingen omschreven. Met een dergelijke overeenkomst is dus niet meer alles ‘fifty – fifty’. Huwelijkse voorwaarden kunnen voor het huwelijk geregeld worden maar ook tijdens het huwelijk. Daarnaast kunnen ze tussentijds ook gewijzigd worden.

Ze moeten opgesteld worden bij de notaris.

Ook tijdens het huwelijk kun je alsnog onder huwelijkse voorwaarden trouwen. De regels voor het opstellen en wijzigen van huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk zijn sinds januari 2012 versoepelt: jullie hebben namelijk geen toestemming meer van de rechtbank nodig. Wel geldt dat je voor het opstellen  van huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk  dat jullie minimaal 1 jaar getrouwd zijn.

Ondernemer en het nut van huwelijkse voorwaarden

Als u een ondernemer bent dan is het verstandig om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Mocht het fout gaan met het bedrijf dan wordt met huwelijkse voorwaarden voorkomen, dat beide partners hun privé vermogen kwijt raken. Met andere woorden: schuldeisers kunnen alleen aanspraak maken op het privé vermogen van de ondernemer en niet op het gehele vermogen of het privé vermogen van de partner.

Een ander voordeel is dat u met huwelijkse voorwaarden uw bedrijf beschermt tegen de gevolgen van een echtscheiding. Bent u namelijk in gemeenschap van goederen getrouwd dan valt het bedrijf onder het vermogen dat bij een scheiding verdeelt moet worden. Uw partner is dan 50% eigenaar van uw bedrijf.  Met huwelijkse voorwaarden kunt u regelen dat de waarde van het bedrijf niet onder het vermogen valt. Hierdoor wordt voorkomen dat u,  uw ex partner moet uitkopen uit het bedrijf. Zeker als uw partner nooit heeft mee gewerkt is het verstandig om dit te regelen.

 

Als ondernemer getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden levert een aantal voordelen op: het privé vermogen van uw partner is beschermd en bij een (eventuele) scheiding hoeft u, uw partner niet uit te kopen!

Nieuwe wet aangenomen!

Onlangs heeft de Eerste Kamer ingestemd met een nieuwe wet. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe wet ingaat. Met de nieuwe wet is er sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat schulden en bezittingen van vóór het huwelijk privé blijven. Dat wat tijdens het huwelijks is opgebouwd is gemeenschappelijk en wordt bij een scheiding evenredig verdeeld.

Met de nieuwe wet is er sprake van 3 vermogens,namelijk:

  • het privévermogen van de man
  • het privévermogen van de vrouw
  • het (afgescheiden) vermogen van de gemeenschap
Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “Ondernemer en geen huwelijkse voorwaarden? Dit zijn de risico’s

Plaats een reactie


*


Juridische spelregels voor marketing & acquisitie
Juridische spelregels voor o.a. telefonische verkoop, social media, nieuwsbrieven versturen, digitale marketing en offline marketing
Wij hebben ook een hekel aan spam. Uw gegevens zijn veilig bij ons