Onbeperkt juridische ondersteuning
14 dagen gratis proberen

Page content

article content

Nieuwe regels voor oninbare vorderingen

Sinds 1 januari jl. gelden er andere regels voor oninbare vorderingen. Als u een factuur stuurt en de klant betaalt deze niet dan is er sprake van oninbare vordering. Als een vordering oninbaar is dan kunt u op een gegeven moment de afgedragen btw terug vragen bij de Belastingdienst. In het verleden was het lang onduidelijk wanneer er sprake was van oninbare vorderingen. De nieuwe regels brengen hier verandering in.

Oninbare vorderingen: oude situatie vs. nieuwe situatie 

Voor 1 januari 2017 was het niet altijd even duidelijk wanneer een vordering oninbaar was. Er was namelijk geen termijn aan gekoppeld. In de praktijk was er in de oude situatie pas sprake van een oninbare vordering als de debiteur failliet is of als hij een schriftelijke verklaring geeft waarin staat dat hij de factuur niet meer gaat betalen.

Met de nieuwe wet is de teruggave van de afgedragen btw in geval van een oninbare vordering vereenvoudigt. Vanaf 1 januari 2017 is een vordering oninbaar als deze 1 jaar na de uiterste betaaldatum nog niet betaald is. Als er geen betalingstermijn is vastgelegd, dan geldt de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen.

Met de nieuwe regels is het ook niet meer noodzakelijk om een speciale aanvraag te doen bij de Belastingdienst. Het bedrag van de teruggaaf verwerk je in de aangifte over het tijdvak waarin de oninbaarheid is ontstaan of de 1-jaarstermijn is verstreken. Voor oninbare vorderingen ontstaan voor 1 januari 2017 moet de aanvraag (helaas) wel gedaan worden bij de belastingdienst.

De nieuwe regels gelden ook voor oninbare vorderingen van vóór 1 januari 2017. Is de vordering vóór 1 januari 2017 oninbaar. Dan begint de termijn van 1 jaar te lopen op 1 januari 2017. De vordering is dan als oninbaar aan te merken vanaf 1 januari 2018.

Vragen? Neem gerust contact op!

Juridische spelregels voor marketing & acquisitie
Juridische spelregels voor o.a. telefonische verkoop, social media, nieuwsbrieven versturen, digitale marketing en offline marketing
Wij hebben ook een hekel aan spam. Uw gegevens zijn veilig bij ons
Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “Nieuwe regels voor oninbare vorderingen

Plaats een reactie


*