Page content

Internationaal zakendoen

Internationaal zakendoen

Internationaal zakendoen is niet meer alleen weg gelegd voor grote multinational. Ook steeds meer kleine bedrijven en webwinkels ondernemen buiten Nederland. Internationaal zakendoen biedt veel kansen maar ook valkuilen, zeker op juridisch gebied.

 

Internationaal zakendoen, algemeen

Als u in het buitenland zaken gaat doen dan krijgt u te maken met een ander cultuur, andere mensen gebruiken en een andere taal.

Zakendoen in China gaat heel anders dan wij hier in Nederland gewend zijn. Wist u bijvoorbeeld dat Chinezen meer van een informelere sfeer houden tijdens onderhandelingen. En dat na het geven van de hand direct visitekaartjes worden gegeven?

Zakendoen met een Duits bedrijf verloopt weer heel anders. Duitsers zijn vaak wat formeler. Zo is het gebruikelijk dat collega’s elkaar aanspraken met ‘Sie’ (=u). Duitsers houden zakelijk en privé graag gescheiden. Het is dan ook niet gebruikelijk om persoonlijke vragen te stellen.

Internationaal zakendoen, juridisch gezien

Vele ondernemers denken dat internationaal zakendoen makkelijk is. In zekere zin klopt dat maar op juridisch gebied komt er heel wat bij kijken:

 • U krijgt te maken met wetgeving en regels van anderen landen;
 • Contracten en leveringsvoorwaarden zijn in een andere taal opgesteld;
 • Geschillenbeslechting bij rechter in het buitenland;
 • Andere btw regels;
 • Import – en export regels.

Zo zijn er nog tal van andere juridische zaken die van belang zijn om goed te regelen bij internationaal zakendoen. Zo voorkomt u verassingen, dure kosten omdat u bijvoorbeeld een beëdigde tolk moet inhuren enz. Tip! Verken de markt waar internationaal zaken mee gaat doen en laat u ook juridisch goed informeren.

In onze kennisbank vindt u heel wat handige tips als het gaat om internationaal zakendoen. Denk bijvoorbeeld aan: wanneer moet u een contract vertalen? Hoe zit het met de btw regels? Welke andere regels gelden er voor uw webshop? 

  Laat een bericht achter!

  Comment Section

  0 reacties op “Internationaal zakendoen

  Plaats een reactie


  *