Onbeperkt juridische ondersteuning
14 dagen gratis proberen

Page content

article content

Handhaving wet DBA weer uitgesteld

Meer dan 1 jaar geleden, 1 mei 2016, heeft de VAR plaats gemaakt voor de wet DBA ( de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties).  De invoering van deze wet liep ook al niet geheel vlekkeloos. In eerste instanties zou de nieuwe wet zijn ingegaan op 1 januari 2016. Dit is toen uitgesteld naar 1 april 2016 en de definitieve ingangsdatum van de nieuwe wet was 1 mei 2016.

De wet DBA is bedoeld om schijnzelfstandigheid ( verkapt dienstverband) tegen te gaan.  Er bestaat nog veel onduidelijkheden over de nieuwe wet. Deze onduidelijkheden hebben er in het afgelopen jaar (onder andere) voor gezorgd dat opdrachtgevers bang zijn en dus minder snel een zzp’er aannemen.

Overgangsperiode wet DBA weer uitgesteld

Bij de inwerkingtreding van de wet vorig jaar gold er een overgangsperiode van 1 jaar. Een overgangsperiode houdt in dat ondernemers 1 jaar (tot 1 mei 2017) de tijd kregen om het een en ander, door de invoering van de wet DBA, aan te passen. Tijdens de overgangsperiode worden er geen boetes of naheffingen opgelegd, mocht blijken dat er toch sprake is van een (verkapt) dienstverband.

Na felle kritiek was de overgangsperiode al eerder verlengd met 6 maanden, tot 1 januari 2018 maar een paar dagen geleden is deze handhaving van de wet DBA nog langer opgeschort, namelijk tot 1 juni 2018.  Tot 1 juni 2018 worden er dus geen boetes opgelegd indien blijkt dat er toch sprake is van een (verkapt) dienstverband tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer.

 

Het feit dat de handhaving van de wet met 1 jaar is uitgesteld wilt toch zeggen dat er nog heel veel onduidelijk is. Ook de felle kritiek over de wet DBA speelt daarbij een rol en de vorming van een nieuwe kabinet. Op de website van de Belastingdienst is te lezen dat het aan het nieuwe kabinet is om daar keuzes in te maken. Demissionair staatssecretaris Wiebes heeft daarom besloten de handhaving van de wet opnieuw uit te stellen tot minimaal 1 juni 2018.

Gratis e-book

Juridische spelregels voor o.a. telefonische verkoop, social media, nieuwsbrieven versturen, digitale marketing en offline marketing

Wij hebben ook een hekel aan spam. Uw gegevens zijn veilig bij ons
Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “Handhaving wet DBA weer uitgesteld

Plaats een reactie


*